سرمایه‌گذاری

سرمایه‌گذاری یکجا یا تدریجی؟ نقد میانگین‌گیری هزینه

تاریخ
زمان مطالعه۵ دقیقه
نویسندهکمیل مزرعی

فرض کنید مبلغ درشتی به دستتان رسیده است؛ ارثیه، فروش یک دارایی یا پاداش پایان کار. حالا باید تصمیم بگیرید که سرمایه‌گذاری یکجا یا تدریجی بهتر است. توصیه‌ی رایج می‌گوید پول را در چند ماه به بازار بدهید، اما این روش که «میانگین‌گیری هزینه» نام دارد، در بیشتر شرایط بازده کمتری دارد. در ادامه دلیلش را با مثال می‌خوانید.

معضل داشتن پول نقد زیاد

بازار وقتی در اوج است گران به نظر می‌رسد و هر رکورد تازه ترس از سقوط را بیشتر می‌کند. وقتی هم بازار سقوط می‌کند، نمی‌دانید کف کجاست و می‌ترسید پولتان نیمه‌راه نصف شود. نتیجه این است که سرمایه‌گذار هم در بازار صعودی دودل می‌شود و هم در بازار نزولی، و تصمیم را عقب می‌اندازد.

نکته‌ی مهم این است که وضوح مورد انتظار هرگز نمی‌رسد. هیچ لحظه‌ای وجود ندارد که بازار با اطمینان بگوید «حالا وقت خرید است». کسی که منتظر آرامش کامل بماند، معمولاً بیرون از بازار می‌ماند. برای بحث بیشتر درباره‌ی هزینه‌ی انتظار می‌توانید زمان‌بندی بازار سهام و بازده سرمایه‌گذار را بخوانید.

میانگین‌گیری هزینه دقیقاً چیست؟

در این روش، کل مبلغ را به چند قسط مساوی تقسیم می‌کنید و هر دوره (مثلاً ماهانه) یک قسط را به بازار می‌دهید. باقی پول تا نوبت خودش در حساب نقد می‌ماند.

مثال: ۱۲۰ میلیون تومان دارید و آن را در ۱۲ ماه، ماهی ۱۰ میلیون، وارد یک صندوق شاخصی می‌کنید. اگر قیمت واحد صندوق در ماه‌های مختلف بالا و پایین شود، در ماه‌های ارزان واحد بیشتری و در ماه‌های گران واحد کمتری می‌خرید. نتیجه یک قیمت میانگین است که از میانگین ساده‌ی قیمت‌ها کمی پایین‌تر درمی‌آید. جذابیت روش همین است: به نظر می‌رسد از قله‌ی بد خرید در امان هستید.

چرا میانگین‌گیری معمولاً بازده کمتری دارد؟

دلیل اول ساده است: بازارهای سهام در بلندمدت بیشتر وقت‌ها رو به بالا حرکت می‌کنند. اگر این فرض را بپذیرید، پولی که زودتر وارد بازار شود، زمان بیشتری برای رشد دارد. در روش تدریجی، بخش بزرگی از پول ماه‌ها در حساب نقد می‌ماند و بازدهی بسیار کمی دارد.

مثال عددی ساده: فرض کنید بازار در یک سال ۸ درصد رشد کند و یکجا سرمایه‌گذاری کنید. ۱۲۰ میلیون به حدود ۱۲۹٫۶ میلیون می‌رسد. در روش دوازده‌قسطی، میانگین پول شما فقط حدود نیمی از سال در بازار بوده است، پس سود تقریبی نزدیک ۴ درصد خواهد بود، یعنی حدود ۱۲۴٫۸ میلیون. این اختلاف، هزینه‌ی «خواب‌ماندن» پول است. البته اگر بازار در همان سال ۲۰ درصد سقوط کند، روش تدریجی ضرر کمتری نشان می‌دهد؛ اما چون سقوط‌ها کمتر از صعودها رخ می‌دهند، در مجموع روش تدریجی بیشتر وقت‌ها عقب می‌ماند.

دلیل دوم این است که میانگین‌گیری خودش نوعی زمان‌بندی بازار است. شما با این کار شرط می‌بندید که بازار در ماه‌های آینده پایین‌تر خواهد آمد. این شرط بیشتر وقت‌ها درست از آب درنمی‌آید.

کی میانگین‌گیری منطقی است؟

میانگین‌گیری برای کسی که درآمد ماهانه دارد و هر ماه بخشی از آن را سرمایه‌گذاری می‌کند، کاملاً طبیعی است؛ چون چاره‌ی دیگری ندارد. ایراد فقط در مواردی است که پول در دست دارید ولی آن را عمداً اقساطی وارد بازار می‌کنید.

با این حال یک استثنای واقعی وجود دارد: اگر احتمال می‌دهید یک افت شدید شما را به فروش وحشت‌زده بکشاند، تدریجی‌کردن ورود می‌تواند به آرامش روانی کمک کند. اگر هم بازار بعد از ورود یکجا بریزد و شما بفروشید، ضرر واقعی‌تان از هر بازده ازدست‌رفته‌ای بیشتر است. پس انتخاب بین دو روش به شناخت خودتان هم بستگی دارد. درباره‌ی این بُعد می‌توانید سرمایه‌گذاری در بازار گران و مسیر میانه را مرور کنید.

چطور تصمیم بگیریم؟

چند پرسش به تصمیم کمک می‌کند:

  • افق سرمایه‌گذاری شما چند سال است؟ هرچه بلندتر باشد، تأخیر در ورود هزینه‌ی بیشتری دارد.
  • اگر ماه بعد ۲۰ درصد از ارزش سبدتان کم شود، می‌توانید آرام بمانید؟
  • آیا این پول را به‌زودی لازم دارید؟ پول مورد نیاز کوتاه‌مدت اصلاً جایش در بازار سهام نیست.
  • مبلغ نسبت به کل دارایی‌تان چقدر است؟ اگر بسیار بزرگ است، ورود دوقسطی یا سه‌قسطی می‌تواند حد وسطی باشد.

پرسش‌های متداول

آیا میانگین‌گیری هزینه ضرر را کاملاً حذف می‌کند؟ خیر. فقط احتمال خرید همه‌ی پول در بدترین نقطه را کم می‌کند و در عوض بازده مورد انتظار را هم پایین می‌آورد.

اگر بازار در اوج باشد باز هم سرمایه‌گذاری یکجا بهتر است؟ هیچ‌کس قله را از قبل نمی‌شناسد. تاریخ نشان داده بازار گران هم می‌تواند مدت‌ها گران‌تر شود. تصمیم را به افق زمانی و تحمل ریسک خودتان گره بزنید.

برای سرمایه‌گذاری ماهانه چه باید کرد؟ اگر پول ماهانه به دستتان می‌رسد، همان لحظه سرمایه‌گذاری کنید. اینجا میانگین‌گیری به‌صورت طبیعی انجام می‌شود.

جمع‌بندی

سرمایه‌گذاری یکجا یا تدریجی؟ در بیشتر دوره‌ها ورود یکجا بازده بالاتری داشته، چون پول زودتر کار می‌کند و بازار بیشتر وقت‌ها صعودی است. میانگین‌گیری هزینه ابزاری برای کاهش پشیمانی است، نه برای افزایش سود. اگر می‌دانید افت بازار شما را از میدان بیرون می‌کند، ورود در چند قسط کوتاه قابل دفاع است؛ اما بدانید که بهایش را می‌پردازید. در هر حال مهم‌تر از شیوه‌ی ورود، ماندن در بازار است.